De Umweltzone in sommige Duitse steden: hoe zit dat nu exact?

Berlijn Duitsland

© Pixabay.com

De beroemde Duitse Umweltzone is al menig toerist die richting onze oosterburen trekt een doorn in het oog geweest. In deze Umweltzones is het immers verplicht om jouw auto uit te rusten met een milieusticker, het zogenaamde milieuvignet. Welke sticker exact jouw voorruit kleurt of in hoeverre dit kleurtje jouw opties beperkt hangt helemaal af van jouw wagen en bestemming.

De milieusticker

Sinds enige jaren is het in zowat 70 Duitse steden en plaatsen, verdeeld over 58 Umweltzones, verplicht om een milieusticker te hebben. Deze gele of groene sticker (vroeger was er ook nog een rode) geeft aan hoe vervuilend jouw auto is. Vanzelfsprekend plak je een groene sticker op jouw voorruit als het heus wel meevalt met die vervuilende eigenschappen. Een gele is dan net een tikje vervuilender en als je er helemaal geen krijgt, bewijst jouw wagen moeder Aarde niet bepaald een dienst. Wat is de bedoeling hiervan? Het weren van te vervuilende wagens in de Duitse binnensteden en het verbeteren van de luchtkwaliteit.

De Umweltzones

Elk gebied waar een dergelijk milieuvignet verplicht is wordt een Umweltzone genoemd. Vandaag de dag hebben zo’n 70 steden het voorbeeld van Berlijn, Hannover en Keulen, die er meer dan 10 jaar geleden mee begonnen, gevolgd. In de praktijk vallen zo goed als alle grote steden in Duitsland onder een dergelijke zone. Het begin van deze zones wordt aangeduid door een specifiek verkeersbord dat meteen ook aangeeft welke kleur sticker toegelaten is. Er zijn echter ook uitzonderingen. De grootste Duitse steden zonder een Umweltzone zijn Bielefield, Dresden, Kiel, Neurenberg, Oldenburg en Lübeck. In alle andere Duitse steden kan je beter wel eerst een milieusticker bestellen voor je op pad gaat.

Uitzonderingen

Een regel zonder uitzonderingen? Dat kan natuurlijk niet en ook de Umweltzones met de verplichte milieustickers horen daarbij. Zo is een milieusticker niet nodig als je beschikt over een Europese Gehandicaptenparkeerkaart. Zo is het ook niet nodig als je rijdt met een oldtimer die beschikt over het blauwe kenteken. Ten slotte is er ook een uitzondering voor diplomaten en vertegenwoordigers van de NAVO. Hier zijn wel bepaalde extra voorwaarden aan verbonden. Zo moet het meteen duidelijk zijn voor agenten dat je niet verplicht bent over een milieusticker te beschikken. Naast deze personen mogen ook bepaalde voertuigen zonder veel problemen de Umweltzones inrijden zonder een milieusticker: brom- en snorfietsen, scooters, motoren, landbouwvoertuigen, ziekenwagens, brandweerwagens en politiewagens.

En wat als je dat niet hebt?

Heb je geen milieusticker of Duits milieuvignet op de voorruit plakken of een verkeerd exemplaar? Dan riskeer je een stevige boete die al snel tot een honderdtal euro kan oplopen. Bovendien is het natuurlijk zo dat er dan ook verwacht wordt dat je meteen de Umweltzone verlaat. Een dergelijke sticker kopen? Dat kan bij tal van autowerkplaatsen, online of zelfs gewoon aan de grens. Er is dus geen excuus om het niet te doen!

Laat een reactie achter!