Special Canarische Eilanden: La Palma

La Palma, la Isla Bonita!!

La Palma is het op vier na grootste eiland van de Canarische archipel. Het is het meest noordwestelijk gelegen en tevens het groenste eiland. Net als de andere Canarische eilanden is het eiland ontstaan door vulkaanuitbarstingen en de sporen hiervan zijn nog duidelijk zichtbaar. Maar er is meer!

Van een ruige rotskust met rustige lavastranden tot (soms met sneeuw bedekte) hoge bergtoppen, van dichte, ongerepte natuur tot bananen- en wijnplantages, en van rijk versierde koloniale gevels in Santa Cruz tot een adembenemend uitzicht op de buureilanden vanaf de kraterrand in het nationale park Caldera de Taburiente. La Palma, ook wel la Isla Bonita genoemd, is misschien wel het meest veelzijdige eiland van de Canarische eilanden.

Op dit eiland is geen sprake van massatoerisme, het is hier altijd rustiger dan op Gran Canaria, Fuerteventura of Lanzarote. Het eiland is zeer geschikt om individueel te verkennen, te voet of op de mountainbike.

Er zijn veel winkels op La Palma waar ze goede mountainbikes verhuren. Je kunt hier ook informatie krijgen over routes, ingedeeld in verschillende moeilijkheidsgraden. Bij sommige winkels worden georganiseerde ritten met een gids aangeboden. De voertaal is dan meestal Duits. Als je liever zelf op stap gaat is De Bike Guide een aanrader. Dit boek bevat 19 mountainbike routes en is verkrijgbaar op het eiland en in Nederland bij de betere boekhandel.

La Palma is bij uitstek een eiland voor wandelaars. Op en rond de Caldera de Taburiente liggen diverse wandelpaden. Maar ook in het noorden, bij Los Sauces, kun je hele mooie wandelingen maken. De wandelpaden zijn goed onderhouden en goed aangegeven. In de wandelgids van Rother staan verschillende wandelroutes beschreven. Het gebruik van een goede wandelkaart (Freytag y Berndt, 1:30.000) is sterk aan te bevelen.

Niet zo bekend is dat je op La Palma ook heel goed kunt duiken. De onderwaterwereld wordt gekendmerkt door canyons, steile wanden, kleine grotten en tunnels. Het zicht onder water is op de meeste dagen uitstekend, tot meer dan 50 meter. Op La Palma is de watertemperatuur heel aangenaam (18-25 graden) en heb je geen last van stromingen, behalve soms in het zuiden. Zowel beginnende als ervaren duikers komen hier aan hun trekken. Bij duikschool Casa de Buceo in Los Llanos vind je nederlandse duikinstructeurs die je graag meer vertellen.

Door de vulkanische oorsprong vind je hier geen uitgestrekte, goudgele zandstranden, maar zwarte lavastranden. De stranden zijn rustig en schoner dan in de meeste Europese landen. De bekendste stranden zijn Los Cancajos, Puerto Naos en Tazacorte. Verspreid langs de kust zijn er nog veel kleine strandjes die soms alleen per jeep of te voet te bereiken zijn.

De hoofdstad van het eiland, Santa Cruz, is een levendige plaats met ongeveer 18.000 inwoners. Rondom het Plaza EspaƱa is veel van de 16e eeuwse koloniale architectuur bewaard gebleven. Je vindt hier ook gebouwen in de typische mudejarstijl, die wordt gekenmerkt door vierkante, wit gekalkte huizen met uitbundig versierde houten balkons.

Laat een reactie achter!