Wintervakantie: Wanneer en waar moeten winterbanden nu precies?

skilessen tipsTegenwoordig zijn er zo veel verschillende regels met betrekking tot het gebruik van winterbanden dat het logisch is dat u door de bomen het bos niet meer ziet. Hieronder zullen wij proberen u een klein beetje op weg te helpen door een beetje orde in de chaos te brengen. Het is namelijk bijna niet te doen om alle landen stuk voor stuk te gaan benoemen, en precies de regels per land uit te gaan leggen. Om het een beetje overzichtelijk te houden, zullen we u eerst vertellen in welke landen er geen verplichting geldt om gebruik te maken van winterbanden. De landen waar er geen plicht geldt om gebruik te maken van winterbanden zijn: Polen, Groot-Britannië, Denemarken, Nederland, België.

 

Er zijn een heleboel landen waarbij het zo is, dat er geen officiële plicht geldt om winterbanden onder uw auto te zetten. Toch is het zo dat het wel aangeraden wordt wanneer er mindere temperaturen aan komen, de banden bieden veel meer grip en dus meer veiligheid.

Voor de volgende landen geldt alleen een verplichting wanneer er verkeersborden staan of signalisatieborden:

 • Zwitserland heeft alleen een verplichting tot het gebruiken van winterbanden wanneer dit aangegeven is door signalisatieborden. Aan de andere kant is het zo, dat wanneer u betrokken bent bij een aanrijding, of u andere automobilisten hindert, en u heeft geen winterbanden dat u dan verantwoordelijk bent. Zelfs als er op dat moment geen signalisatieborden aanwezig zijn.
 • Wanneer u met de auto naar Frankrijk gaat, gelden daar dezelfde regels die er gelden voor Zwitserland. Alleen is het zo dat het in Frankrijk zo is, dat men daar gebruik maakt van borden waarop men aangeeft of er wel of geen verplichting geldt.
 • Iedereen zal zo langzamerhand wel bekend zijn met het feit dat het in Duitsland verplicht is winterbanden te gebruiken wanneer er sprake is van winterse omstandigheden. Winterse omstandigheden zijn onder andere sneeuw, ijs, hagel, ijzel en natuurlijk gladheid. Houd er verder rekening mee dat u verplicht bent om ervoor te zorgen dat uw auto winter klaar is. Dat houdt in dat u voldoende koelvloeistof in uw auto moet hebben, verder bent u verplicht om in uw ruitenwisservloeistof antivries te hebben.
 • Italië heeft het zo geregeld dat er door middel van verkeersborden aangegeven wordt, wanneer er sprake is van de verplichting winterbanden onder uw auto te hebben. In het Aostadal zijn winterbanden verplicht van 15 oktober tot 15 april.
 • Bent u van plan om naar Tsjechië te gaan met de auto. Houdt u er dan rekening mee, dat u tijdens de periode van 1 november tot en met 31 maart, bij winterweer verplicht bent winterbanden onder uw auto te hebben met een minimale profieldikte van 4 mm.
 • Slovenië houdt de periode van 15 november tot 15 maart aan bij sneeuw, ijs, en andere winterse omstandigheden. Uw profiel moet dan ook minimaal 3 mm zijn.
 • Voor Zweden geldt dat u de winterbanden van 1 december tot en met 31 maart verplicht bent te gebruiken bij winterse omstandigheden. Verder dienen ze uitgerust te zijn met sneeuwkettingen of kunt u ervoor kiezen met spijkerbanden te rijden. Het enige waar u dan aan moet denken, is dat u ervoor zorgt dat de minimale profieldiepte 3 mm is.
 • In Luxemburg geldt dat winterbanden verplicht zijn. Het liefst ook nog voorzien van M+S markering of voorzien van een sneeuwvloksysteem.
 • In Oostenrijk is het zo dat er een winterplicht geldt vanaf 1 november tot en met 15 april.
 • Voor Noorwegen geldt dat er alleen bij winterse omstandigheden in de periode van 1 november tot 1 mei een verplichting is, met een minimale profieldiepte van 3 mm.
 • Voor Finland geldt tussen tussen 1 december en 28 februari een verplichting winterbanden onder de auto te hebben. Ongeacht de weersomstandigheden.

 

Natuurlijk kan het zo zijn dat er aanpassingen gedaan worden voor wat betreft de verplichtingen die u heeft wanneer u met de auto naar bepaalde landen rijdt. Het is daarom aan te raden om voordat u daadwerkelijk vertrekt, heel goed te kijken wat op dat moment de geldende regels zijn.

http://actisportscorner.ch/

Laat een reactie achter!